W piątek, 18 listopada 2022 r. o godzinie 17.00 zapraszamy na wykład Mariusza Żebrowskiego: Kuchnie polowe – „Co chlupie w menażce?” – posiłki polowe oraz w kantynach w armii polskiej II RP – w ramach cyklu „Piątek w Muzeum”.
Zdanie Napoleona o tym, że „armia maszeruje na brzuchach”, nie jest niczym odkrywczym. Powszechnie wiadomo, że nie broń decyduje na polu walki, ale to, co chlupie w menażce żołnierza. Kilka dni bez posiłku i armia staje się wędrującymi po okolicy grupkami żołnierzy poszukującymi jedzenia.
Właśnie dlatego warto podejrzeć, co wlewano czy wrzucano do menażki żołnierskiej, a armia polska w tym zakresie nie należała do najgorszych. Z dumą możemy podnieść chochlę i łyżkę, pokazując, że polski żołnierz jadł dobrze i syto.
Gmach Główny Muzeum, bilety (7,00 zł/os.) dostępne w kasie Muzeum.
Ilustracja: fotografia ze zbiorów Muzeum w Grudziądzu
Kuchnie polowe – „Co chlupie w menażce?” – posiłki polowe oraz w kantynach w armii polskiej II RP
Archiwum